Menu Zavřeno

Tuky a oleje

Tuky jsou největší zdroje energie, nositelé chuti, navozují pocit sytosti, pomáhají vstřebání vitaminů rozpustných v tucích a mají mnohé další funkce. Tuky se skládají z mastných kyselin, které se dělí na nasycené, mononenasycené a polynenasycené. Při výběru vhodných tuků a olejů se řídíme zejména zastoupením mastných kyselin. Vysoký příjem nasycených mastných kyselin totiž vede ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi, ucpávání cév (ateroskleróze), onemocněním srdce a cév, nadváze a obezitě a mnohým dalším zdravotním komplikacím. 

Jaké jsou zdroje jednotlivých mastných kyselin?

Nasycené mastné kyseliny se nachází zejména v másle, sádle, mase, mléce, palmovém a kokosovém tuku. Mononenasycené mastné kyseliny převažují v olejích (řepkový, olivový), avokádu a ořeších (lískové ořechy, kešu, mandle, arašídy). Polynenasycené mastné kyseliny, kam patří i tzv. omega-3 mastné kyseliny, se nachází zejména v tučných rybách, olejích (řepkový, lněný, sezamový) a vlašských ořeších. 

Máslo nebo margarín

Mnozí lidé řeší problém, zda mazat na chleba máslo nebo margarín. Z pohledu zdravé výživy jsou lepší margaríny, které se vyrábí z rostlinných zdrojů. Obsahují více zdraví prospěšných tuků, navíc bývají často obohaceny o další živiny např. vitamin A, vitamin D. Oproti tomu máslo obsahuje přes 50 % nasycených mastných kyselin, jejichž vysoký příjem je škodlivý. Samozřejmě, neznamená to, že je konzumace másla zakázaná, doporučuje se ale střídmost. Z konzumace másla mohou například profitovat děti. Máslo totiž obsahuje tzv. beta-palmitát, což je látka obsažena v mléčném tuku, která je prospěšná pro růst kostí a přikládá se jí pozitivní vliv na střevní mikrobiom dítěte.

Rostlinné oleje nebo sádlo?

O tom, jaký druh oleje nebo tuku použít na tepelnou úpravu, rozhoduje více faktorů. V první řadě je to bod zakouření. Čím vyšší bod zakouření, tím méně se tuk/olej přepaluje a vzniká méně zdraví škodlivých látek. Je pravda, že sádlo má vyšší bod zakouření, obsahuje ale hodně nasycených mastných kyselin. Nejvhodnějším olejem k tepelné úpravě je proto řepkový olej, který má taky vyšší bod zakouření a obsahuje více mononenasycených mastných kyselin. Pokud rádi připravujete pokrmy na sádle kvůli jeho chuti, zařazujte tuto přípravu jen výjimečně.

Doporučení: Olivový olej doporučujeme spíše do studené kuchyně. 

Co je ghí? 

Ghí je přepuštěné máslo, které má oproti klasickému máslu vyšší bod zakouření. Nicméně, obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, proto se opět doporučuje střídmost v konzumaci a nelze jej tedy zcela považovat za vhodnou zdravější alternativu, jak nám reklamy tvrdí.