Menu Zavřeno

Potraviny v prevenci nádorových onemocnění

V médiích se často setkáváme s tématem, zda může mít konzumace určitých potravin „protirakovinové“ účinky. V následujícím článku si představíme potraviny, jejichž dostatečná konzumace může přispět k sníženému riziku některých typů nádorových onemocnění. Je však důležité pochopit, že se jedná o prevenci, ne léčbu nádorových onemocnění. Ty může vyléčit jen správně nastavená onkologická léčba (chemoterapie, radioterapie atd.). 

Celozrnné výrobky

Celozrnné výrobky díky svému obsahu vlákniny mohou snížit riziko nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Celozrnné výrobky musí obsahovat alespoň 80 % celozrnných mouk. Nejedná se o výrobky jen posypané olejnatými semeny!

Ovoce a zelenina

Konzumace ovoce a zeleniny může snížit riziko nádorového onemocnění některých části trávícího traktu (úst, hltanu, jícnu, žaludku, tlustého střeva a konečníku), nosohltanu, hrtanu, plic, prsou, měchýře. Denně konzumujte 5 porcí ovoce a zeleniny. Poměr ovoce a zeleniny by měl být 2:3. Vybírejte různé druhy a barvy. Jen občas konzumujte kompotované ovoce a zeleninu v slaném nálevu z důvodu vyššího obsahu cukru a soli. 

Mléčné výrobky

Některé studie naznačují snížené riziko nádorového onemocnění prsou, tlustého střeva a konečníku v případě konzumace mléčných výrobků. Mléko a mléčné výrobky vybírejte ideálně polotučné, neslazené a v případě sýrů nedosolované.  

Ryby

Některé studie také naznačují snížené riziko nádorového onemocnění jater, tlustého střeva a konečníku v případě konzumace ryb. Ryby je vhodné zařazovat do jídelníčku ideálně 2x týdně. Vyhýbejte se ale nadměrné konzumaci velkých a dravých ryb (žralok, štika, mečoun) z důvodu vyššího obsahu rtuti. 

Káva a čaj

Dokonce i káva a čaj mohou mít příznivé účinky. Konzumace kávy snižuje riziko nádorového onemocnění jater, dělohy, úst, hltanu, hrtanu, kůže a čaj pravděpodobně měchýře. Doporučená dávka kávy je 2-3 šálky na den.